Ghidul microorganismelor benefice pentru adulți

Tag Post :

Share This :

Ce sunt microorganismele benefice?

Sunt bacterii bune care trăiesc în sistemul nostru digestiv și nu numai. Cele mai cunoscute microorganisme benefice fac parte din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium. Majoritatea suplimentelor combină cele două tipuri de bacterii. Specialiștii estimează că în organismul uman trăiesc aproximativ 38 de trilioane de bacterii. Dintre acestea, majoritatea sunt inofensive, iar o parte sunt chiar de ajutor și aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Există surse naturale de bacterii benefice, ca alimentele fermentate, dar și suplimente pentru adulți și copii. În ambele forme, te ajută să-ți protejezi flora intestinală în special în timpul tratamentelor cu antibiotice.

Ce alimente conțin bacterii bune?

Bacteriile bune se găsesc în alimentele fermentate. Dintre acestea, următoarele alimente au cele mai multe beneficii pentru sănătate:

  • Iaurtul este cel mai cunoscut și cea mai bună sursă de bacterii benefice. Este făcut din lapte fermentat și conține tulpini de microorganisme cunoscute, din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium. Printre beneficiile iaurtului se numără scăderea riscului de diabet, cancer de sân sau colon, menținerea unei greutăți normale corporale, susținerea sănătății inimii, a oaselor și aparatului digestiv.

Atenție, însă, la sortimentul de iaurt consumat. Alege iaurturi care conțin culturi active și evită-le pe cele puternic procesate sau care conțin zahăr.

  • Kefirul este înrudit cu iaurtul și este obținut tot din lapte fermentat. Această băutură este consumată de peste 3000 de ani și poate conține între 10 și 34 de tulpini de bacterii benefice diferite. Comparativ cu iaurtul, kefirul are o cantitate mai mare de bacterii bune și un conținut mai scăzut de lactoză.
  • Castraveții murați – atenție, însă, alege-i pe cei murați în apă cu sare și nu în oțet. Castraveții murați conțin multe bacterii bune, iar pe lângă asta, sunt slabi caloric și sunt bogați în vitamina K.
  • Varza murată – la fel ca în cazul castraveților, modul prin care este obținută varza murată, poate aduce un aport de bacterii bune. Pe lângă acestea, varza murată mai conține și enzime digestive și vitamina C.

Bacterii bune pentru adulți: beneficii

Efectele pozitive ale bacteriilor benefice deja sunt studiate și cunoscute de mult timp. Principalul lor beneficiu stă în echilibrarea microbiomului intestinal, dar are și o serie de alte beneficii pentru sănătate:

1. Susțin sănătatea digestivă

Microorganismele vii ajută la menținerea sănătății ecosistemului gastrointestinal, prin restabilirea echilibrului florei intestinale.

2. Susțin echilibrul florei intestinale în timpul tratamentului cu antibiotice

În timpul tratamentului cu antibiotice, flora intestinală poate suferi dezechilibre. Aceasta provoacă la rândul lor o serie de simptome neplăcute, precum diaree, balonare, dureri de burtă sau crampe abdominale. Microorganismele vii ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale.

3. Ameliorarea și evitarea diareei

Bacteriile bune sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive în diaree și ameliorarea simptomelor severe ale acesteia. Fie că apare în urma tratamentului cu antibiotice, fie din alte cauze, o cură cu suplimente alimentare ce conțin bacterii bune te ajută să reduci riscul apariției diareei și severitatea acesteia.

4. Susțin sistemul imunitar

Un alt beneficiu important al bacteriilor bune este susținerea sistemului imunitar. Acestea au capacitatea de a-l influența prin mai multe moduri: stimularea producției de anticorpi în organism și rezistența la alergeni. De asemenea ele pot reduce reacțiile alergice și inflamațiile asociate.

5. Pot susține procesul de scădere în greutate

Unii specialiști susțin că suplimentele cu bacterii bune pot susține procesul de scădere în greutate pentru persoanele care suferă de obezitate și supraponderabilitate. Aceștia sugerează că aceste suplimente cresc nivelul de bacterii bune și pot reduce inflamația și pot influența apetitul și metabolismul.

Cum se administrează suplimentele cu microorganisme vii?

Este recomandat să aștepți minim 2 ore de la administrarea antibioticului pentru a lua un supliment care conține bacterii benefice pentru că antibioticul poate distruge tulpinile vii din suplimentele cu microorganisme benefice.

Microorganismele vii sunt bacteriile bune din sistemul nostru intestinal, cele care ne ajută să avem o floră intestinală echilibrată și să susținem sănătatea generală a sistemului digestiv. Le poți găsi în diferite alimente fermentate sau sub formă de suplimente alimentare.

Referințe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8579104/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6852855/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3539293/

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated