Cum să reduci balonarea după mese: Tips and tricks

Tag Post :

Share This :

Mesele bogate în familie pot aduce multă bucurie, dar și senzația de balonare. Deși pot exista mai multe cauze ale balonării, aceasta apare în special după masă, mai ales dacă mesele conțin alimente bogate în glucide, proteine, grăsimi, aditivi alimentari, la care se adaugă băuturile carbogazoase sau alcoolice.

Deși senzația de balonare este normală în anumite momente, balonarea excesivă poate aduce o stare accentuată de disconfort, însoțită de durere, crampe abdominale, gaze excesive sau flatulență. Din fericire, există alimente pe care le putem evita și sfaturi pentru a ameliora senzația de balonare.

De ce apare balonarea?

Balonarea se intensifică, de cele mai multe ori, după masă și la finalul zilei. Poate apărea din cauza înghițirii unei cantități mai mari de aer în timpul ingerării alimentelor sau din cauza băuturilor carbogazoase care duc la creșterea volumului de aer din stomac și intestine. Alte cauze ale balonării pot fi:

  • Constipația;
  • Sindromul premenstrual;
  • Modificarea florei intestinale;
  • Sindromul de intestin iritabil.

Alimente pe care să le eviți

Multe categorii de alimente pot cauza balonare, inclusiv proteinele, grăsimile sau carbohidrații, și este recomandat să le consumi în cantități limitate. Ține cont că efectele acestora pot varia în funcție de organismul fiecărei persoane.

1. Alimentele bogate în fibre

Fibrele sunt carbohidrați din alimente de origine vegetală pe care corpul le digeră mai greu. Deși sunt de ajutor în cazul constipației, de exemplu, unele studii arată că o dietă săracă în fibre poate reduce apariția balonării.

Exemple de alimente bogate în fibre sunt:

  • Fasolea;
  • Lintea;
  • Fructele;
  • Mazărea;
  • Broccoli.

2. Alimentele bogate în grăsimi

Alimentele bogate în grăsimi sunt mai greu de digerat. De aceea, la mesele bogate în grăsimi de sărbători apare mai des balonarea și simți senzație de plenitudine abdominală Totuși, există o diferență majoră între tipurile de grăsimi: trans, saturate și nesaturate.

Ideal este să alegi alimentele ce conțin grăsimi nesaturate, ca avocado, nucile sau semințele și să limitezi consumul de alimente puternic procesate și prăjite.

3. Băuturile carbogazoase

Sucurile acidulate și chiar și apa minerală carbogazoasă pot cauza balonare. Cea mai bună alegere este apa plată.

Sfaturi care te ajută să eviți balonarea după masă

Există anumite metode simple care te ajută să previi și să ameliorezi senzația de balonare excesivă:

1. Mănâncă și bea încet

Mănâncă și bea într-un ritm lent pentru a evita aerofagia (acumularea excesivă de aer), evită să râzi și să vorbești în timpul meselor

2. Mișcare fizică ușoară după masă

O plimbare ușoară după masă are o mulțime de beneficii pentru starea generală de sănătate, dar mai ales pentru confortul intestinal. Mișcarea fizică va ajuta la eliminarea gazelor în exces și a senzației de balonare.

3. Susține-ți flora intestinală cu microorganisme benefice

Microorganismele benefice sunt bacterii benefice pentru sănătatea intestinelor și pot juca un rol semnificativ în prevenirea balonării. Ele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și pot reduce inflamația intestinală. Există și studii care arată că suplimentele cu bacteriile benefice pot ameliora senzația de balonare, în special în cazul pacienților care suferă de sindromul colonului iritabil.

Bacteriile bune se găsesc în mod natural în alimente precum iaurtul sau chefirul, dar pot fi incluse în dieta zilnică și prin suplimente alimentare.

Senzația de balonare după masă este frecvent întâlnită și normală în cele mai multe cazuri. O poți ameliora sau preveni limitând consumul anumitor alimente, prin exerciții ușoare după masă sau bacterii benefice care să-ți susțină flora intestinală.

Referințe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900870/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890396/
  3. https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/is-carbonated-water-good-for-you
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated