Constipatie2019-11-23T17:41:59+00:00

CE ESTE

Constipatia este evacuarea rara, cu dificultate, a continutului intestinal. Frecventa scaunelor la o persoana sanatoasa poate varia de la trei pe zi, la trei pe saptamana. Daca trec mai mult de trei zile fara ca evacuarea intestinala sa aiba loc (fara sa avem scaun), consistenta scaunului creste foarte mult, iar evacuarea continutului digestiv se va face de obicei cu dificultate si/sau durere.

CAUZE

Cea mai frecventa cauza de constipatie este dieta saraca in fibre alimentare si bogata in grasimi provenite din branza, oua si carne. Populatia consuma in medie o cantitate de 5-14 gr de fibre pe zi, insuficient in comparatie cu 20-35 gr, cantitatea recomandata. Atat copii cat si adultii consuma o cantitate prea mare de mancare rafinata si gata preparata din care fibrele naturale au fost indepartate. O cauza din ce in ce mai frecventa a instalarii constipatiei este reactia adversa generata de administrarea de antibiotice care altereaza flora intestinala.

STUDII

Conform studiilor, modificarea tranzitului intestinal in urma consumului de antibiotice poate aparea chiar si la 2 luni distanta dupa incheierea tratamentului, si asta pentru ca flora intestinala are nevoie de timp pentru a se reface.