Constipație

Constipația este în general descrisă ca având mai puțin de trei scaune pe săptămână.

Deși constipația ocazională este foarte frecventă, unele persoane se confruntă cu constipație cronică, care poate interfera cu capacitatea lor de a-și îndeplini sarcinile zilnice.

Constipația cronică este caracterizată prin mișcări intestinale rare sau prin trecerea dificilă a scaunelor, care persistă timp de câteva săptămâni sau mai mult.

Constipația cronică îi poate determina, de asemenea, pe oameni să facă eforturi excesive pentru evacuarea scaunelor.

Tratamentul pentru constipația cronică depinde în parte de cauza care stă la baza acesteia. Cu toate acestea, în unele cazuri, nu se găsește niciodată o cauză.

Frecvența scaunelor la o persoană sănătoasă poate varia de la trei pe zi la trei pe săptămână. Dacă trec mai mult de trei zile fără ca evacuarea intestinală să aibă loc (fără să avem scaun), consistența scaunului crește foarte mult, iar evacuarea conținutului digestiv se va face de obicei cu dificultate și/sau durere.

Cauze

Principalele cauze ale apariției constipației sunt:

  • Obstrucții la nivelul colonului sau rectului (fisură anală, obstrucție intestinală, cancere de colon, rectale, abdominale)
  • Probleme neurologice (scleroză multiplă, boala Parkinson, AVC, traumatisme ale coloanei vertebrale)
  • Afectarea mușchilor pelvieni, implicații în tranzitul intestinal
  • Afecțiuni hormonale (diabet, hipotiroidism, hiperparatiroidism)

Studii

Conform studiilor, modificarea tranzitului intestinal în urma consumului de antibiotice poate apărea chiar și la 2 luni distanță după încheierea tratamentului, și asta pentru că flora intestinală are nevoie de timp pentru a se reface.

2. McFarland, L.V. Epidemiology, risk factors and treatments for antibiotic-associated diarrhea. Dig. Dis. (Basel Switz.) 1998