Ghid pentru prevenirea și ameliorarea constipației

Tag Post :

Share This :

Poate pare un subiect tabu, dar, chiar dacă ne ferim să discutăm despre acest subiect, constipația este o problemă frecvent întâlnită în viața adulților și copiilor. Cum procedăm să nu ne afecteze starea de bine și activitățile zilnice? Află în cele ce urmează!

Constipația poate apărea în urma unor schimbări ale dietei alimentare sau ale rutinei de zi cu zi, ca atunci când călătorești. Partea bună este că de cele mai multe ori poate fi tratată și prevenită cu câteva schimbări ale stilului de viață sau suplimente alimentare.

Ce este constipația și care sunt simptomele constipației?

Constipația este un simptom medical, caracterizat de dificultatea sau imposibilitatea eliminării prin digestie a materiilor fecale. Deși la fiecare om este diferit, de obicei, se consideră constipație atunci când trec mai mult de două, trei zile fără să aibă loc evacuarea intestinală. În acest caz, consistența scaunului va crește, iar evacuarea se va face cu mai multă dificultate și durere.

Constipația poate provoca disconfort abdominal, balonare și senzație de plenitudine.

Care sunt cauzele constipației la copii și adulți?

Deși cele mai multe cauze ale constipației pot fi identificate, uneori apare fără niciun motiv, sau din cauze psiho-emoționale. Cele mai frecvente cauze ale constipației la copii și adulți sunt:

  • O dietă săracă în fibre și bogată în produse de origine animală;
  • Deshidratare;
  • Schimbări ale rutinei zilnice sau călătorii;
  • Anumite medicamente, precum antibioticele;
  • Sarcina;
  • Vârsta înaintată.

Constipația la bebeluși produce la fel de mult disconfort pentru cei mici, dar și îngrijorarea mămicilor

Ce remedii pentru constipație există?

Cele mai importante schimbări pe care le poți face pentru a ameliora constipația se leagă de dieta alimentară și includerea exercițiilor fizice în rutina ta.

Hidratarea

O hidratare corespunzătoare poate să îmbunătățească consistența scaunului ca acesta să fie ușor de eliminat. Specialiștii recomandă să bei o cantitate de apă egală cu rezultatul înmulțirii dintre 0,3 sau 0,4 și numărul kilogramelor tale.

Alimentația

O alimentație săracă în fibre și bogată în produse de origine animală, cum ar fi ouăle sau carnea poate determina apariția constipației Adaugă dietei tale zilnice mâncăruri bogate în fibre, ca fructele și legumele crude, cereale, nuci sau ciocolată neagră. Aportul zilnic de fibre pentru adulți și copii ar trebui să fie între 20 și 35 de grame.

Sportul

Mișcarea fizică regulată este foarte importantă în tratarea și prevenirea constipației. Ideal, ar trebui să-ți faci timp pentru sport de 3, 4 ori pe săptămână. Mișcarea îmbunătățește alimentarea cu sânge a întregului corp și stimulează tranzitul intestinal.

Medicația

Poți folosi laxative în cazul în care constipația persistă, însă folosește-le cu atenție. Nu lua laxative mai mult de două săptămâni fără să ceri părerea medicului întâi.

Unele studii susțin că suplimentele cu bacterii benefice pot ameliora simptomele constipației. Aceste microorganisme benefice joacă un rol semnificativ pentru sănătatea intestinală și în gestionarea constipației la adulți și copii.

Cum previi constipația?

Alege o dietă bogată în fibre, hidratează-te corespunzător și fă mișcare de cel puțin 3 ori pe săptămână. Pe lângă asta, limitează consumul de alcool și cafeină, care pot duce la deshidratare.

Suplimentele cu microorganisme benefice joacă un rol important și în constipație. De asemenea poți adăuga în dietă alimente bogate în bacterii bune cum ar fi iaurtul, kefirul, murăturile, brânzeturile fermentate pentru un tranzit normal.

Studiile arată că tratamentul cu antibiotice poate influența flora intestinală. Antibioticele pot distruge și bacteriile bune din intestine, așa că specialiștii recomandă suplimentele cu microorganisme benefice care să-ți apere flora intestinală în timpul tratamentului.

Constipația este o problemă frecventă în rândul adulților și copiilor, în special în timpul călătoriilor, schimbărilor de rutină, tratamentului cu antibiotice sau schimbărilor din dieta zilnică. Cele mai multe cazuri de constipație pot fi, însă, ușor de tratat și prevenit cu o dietă bogată în fibre, mai multă mișcare fizică și prin administrarea de suplimente cu bacterii bune care să-ți susțină flora intestinală.

Referințe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8756738/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838973/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
  4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Excrement

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated