Diaree2019-12-02T06:34:22+00:00

CE ESTE

Diareea reprezinta eliminarea a trei sau mai multe scaune moi, apoase intr-o zi si/sau o crestere a frecventei scaunelor fata de cum e in mod normal. Diareea este intalnita la toate grupele de varsta, dar este in mod particular periculoasa la sugari, copiii mici și batrani. Diareea poate fi acuta (pe termen scurt, 3-5 zile) care de obicei se datoreaza unei infecţii virale sau bacteriene, sau poate fi cronica (pe termen lung, cel putin patru saptamani) si care apare in legatură cu o tulburare functionala sau o boala intestinala.

CAUZE

Diareea apare atunci cand lichidele ingerate sau cele produse la nivelul tractului gastrointestinal nu se absorb corespunzator. In mod normal la nivelul intestinelor se absoarbe apa din alimente. Cand bolul alimentar se deplaseaza prin intestin prea rapid (tranzit intestinal accelerat) nu se mai absoarbe apa si apar scaunele moi, nelegate. Afecţiunile care pot determina diareea mai sunt: infectiile, inflamatiile, obstrucţiile şi anumite medicamente cum ar fi antibioticele, purgativele si laxativele. Antibioticele sunt considerate adevarate “gloante” în stomac. Ele distrug flora intestinala, formata din milioane de bacterii benefice care au rolul de a regla digestia, de a mentine un pH optim in colon, de a proteja mucoasa tubului digestiv si imunitatea organismului, in general.

STUDII

Conform statisticilor, 30% dintre persoanele care urmeaza un tratament cu antibiotice prezinta ca efect advers diareea. Diareea asociata antibioterapiei constituie obiect de studiu printre specialistii in gastro-enterologie, acestia definind-o ca diaree care debutează dupa 2 zile, pana la 2 luni dupa initierea tratamentului cu antibiotic. Asadar, diareea asociata antibioterapiei nu este un efect care apare imediat dupa consumul de antibiotice, ci poate sa apara si la 2 luni dupa tratamentul cu antibiotice, atata timp cat flora intestinala este alterata.